Behandeling van getraumatiseerde gezinnen

In deze training leert u hoe gezinnen te ondersteunen in hun adaptatie na diep ingrijpende ervaringen

Cursusnaam: Behandeling van getraumatiseerde gezinnen  - 107-2016-1

Samenvatting van de cursus
Een trauma heeft altijd een grote impact op het gezin dat het doormaakt. Of het nu gaat om het trauma van een enkel lid van het gezin (zoals bij oorlogsveteranen) of als het gezin als geheel iets schokkends heeft meegemaakt. Omgaan met trauma’s vraagt veerkracht en dat is nu net wat door het trauma wordt aangetast. De problemen van de gezinsleden kunnen elkaar gaan versterken, resulterend in disfunctionele posttraumatische adaptatie. Hierdoor kunnen leden van het gezin ernstig in hun ontwikkeling worden beperkt. 
De cursus richt zich op interventie in deze gestagneerde systemen, door het herstellend vermogen van diezelfde systemen te gebruiken. Op basis van verschillende verklaringsmodellen leert u de impact van het trauma in te schatten tegen de achtergrond van cultuur, doelgroep en leeftijd en krijgt u handvatten om de gezinsleden elkaar te laten versterken.

Leerdoelen
In deze twee- daagse cursus leert de deelnemer:
- trauma problematiek in een gezin te herkennen en diagnosticeren;
- veerkracht versterkende interventies te doen;
- deze interventies aan te passen aan de doelgroep en aan te passen aan de leeftijd van de kinderen;
- subsystemen afzonderlijk te benaderen.

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor BIG-geregistreerde hulpverleners, zoals GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, artsen en psychiaters, verpleegkundig specialisten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en artsen in opleiding tot specialist (Aios). Deelnemers dienen ervaring te hebben met traumabehandeling; waarbij vooral basale kennis van en ervaring met exposure technieken / cognitieve gedragstherapie gewenst is. Zij dienen actuele casuïstiek in te kunnen brengen.

Docenten
Dr. Trudy Mooren (klinisch psycholoog en onderzoeker / coördinator van het onderzoeksprogramma Kind en Gezin bij Arq) 
Dr. Julia Bala (klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog en psychotherapeut).

Uitvoeringsdata 2018 volgen binnenkort

Deze opleiding wordt door Arq ook verzorgd bij Psy-Zo! in Groningen. Voor meer informatie: http://www.psy-zo.nl/

Trudy Mooren

Dr. Trudy Mooren hoofddocent van deze cursus. Ze is als klinisch psycholoog en senior onderzoeker verbonden aan Stichting Centrum 45, landelijk instituut voor specialistische diagnostiek en behandeling van psychotraumaklachten ten gevolge van vervolging, oorlog en geweld. Ze werkt als behandel- en onderzoekscoordinator van het programma Kind, gezin en psychotrauma.

Julia Bala

Dr. J. Bala is klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog en psychotherapeut. Afgestudeerd en gepromoveerd aan de Universiteit van Belgrado. Ze volgde psychotherapeutische opleidingen in voormalig Joegoslavië en in de Verenigde Staten. 
Sinds 1993 werkt ze in Nederland met getraumatiseerde vluchtelingen: kinderen en gezinnen. Momenteel is ze verbonden aan het jeugd – en gezinsteam van Stichting Centrum’ 45, landelijk behandel- en expertisecentrum voor getroffenen door vervolging, oorlog en geweld.