LinkedIn

Symposium KIEM in context

Wat kunnen we doen voor kinderen die oorlog en migratie hebben meegemaakt? Wat werkt? 

Kinderen die oorlog hebben meegemaakt, kunnen psychische klachten ontwikkelen. Meestal herstellen zij vanzelf, maar soms houden de klachten langer aan. Hoewel zij hun ingrijpende ervaringen niet zullen vergeten, groeien de meeste kinderen met de nodige steun goed op. Zij hebben steun nodig van familie, van hun ouder(s) en van andere belangrijke personen uit hun omgeving (leerkrachten bijvoorbeeld). 

 

Een minderheid van de kinderen ontwikkelt ernstige klachten, die hun ontwikkeling belemmeren. Er kan sprake zijn van traumatische stress (of een posttraumatische stressstoornis (PTSS)). Traumatische stressklachten kunnen, indien onbehandeld, op langere termijn tot een scala aan klachten leiden. Deze klachten kunnen invloed hebben op de (persoonlijkheids-)ontwikkeling van het kind. Tijdige behandeling is voor hen van groot belang.

Programma 2 oktober 2024

In de afgelopen jaren deden we onderzoek naar de effectiviteit en haalbaarheid van traumagerichte interventies bij ARQ Centrum’45. Tijdens het KIEM-symposium presenteert Merel Velu, psycholoog en promovendus (KIEM) bij ARQ Centrum’45 en Universiteit Utrecht de uitkomsten. De resultaten van de KIEM-studie plaatsen we in de context van hulp aan kinderen en gezinnen die gevlucht zijn:

  • Wietse Tol, namens ARQ bijzonder hoogleraar ‘Global Mental Health and Social Studies’ aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt over risicofactoren in de sociale omgeving van kinderen en mogelijkheden voor preventie.
  • Hend Eltanamly, assistent professor aan de Universiteit Utrecht, belicht haar onderzoek naar families die gevlucht zijn en in Nederland wonen.
  • Senad Alic, ervaringsdeskundige, beeldend kunstenaar, gastdocent en trainer sluit de middag af. Hij vertelt over zijn werk met kinderen op asielzoekerscentra onder meer voor Stichting de Vrolijkheid

De middagvoorzitter is Trudy Mooren, bijzonder hoogleraar op gebied van consequenties van psychotrauma voor gezinsrelaties.

U bent van harte welkom! Bijwonen is kosteloos. Meld u op tijd aan. Neem deel aan het symposium en versterk de verbinding, samenwerking en ontwikkeling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Dit evenement wordt georganiseerd door ARQ Centrum’45 en ARQ Academy, beiden onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Klik op onderstaande startdatum om in te schrijven. 

Evenementen

Accreditatie in aanvraag bij

  • FGzPt: 3 punten
  • LV POH GGZ: in aanvraag
  • NIP: in aanvraag
  • VEN: Algemene scholing (breed) 1,5 punt | Vakinhoudelijke scholing (smal) 1 punt

Datum en tijden

Woensdag 2 oktober

Inloop 11:45 uur
Start 12:00 uur
Einde 17:30 uur

Locatie

Nienoord 13, Diemen

Gratis deelname
 

Contactinformatie

T: +31 (0) 20 660 1970
E: academy@arq.org