LinkedIn

Workshop Nieuwkomers in de klas (primair onderwijs)

Kinderen die gevlucht zijn en/of nieuw zijn in Nederland kunnen moeite hebben met de grote veranderingen die ze in korte tijd doormaken. Nieuwkomers afkomstig uit oorlogsgebieden hebben vaak ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. In veel gevallen hebben zij huis, haard, school, familie en vriendjes moeten achterlaten. Om tot leren te komen hebben nieuwkomers een veilige en stabiele omgeving nodig met volwassenen die hen de juiste ondersteuning weten te bieden. Kennis over trauma helpt daarbij. Deze workshop is bedoeld voor docenten in het primaire onderwijs die meer kennis op willen doen over de invloed van trauma op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en die concrete handvatten willen om kinderen met stressklachten te kunnen ondersteunen.

Inhoud van de workshop 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Achtergrond: omstandigheden van nieuwkomers
  • Stress: de invloed op het brein en het gedrag van kinderen
  • Psychische klachten: hoe herken je signalen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?
  • Professionele zorg: wanneer en hoe verwijs je door?
  • Het versterken van veerkracht: hoe doe je dat in de klas?
  • Zelfzorg: hoe herken en bewaak je je eigen grenzen?

Doelgroep: Leerkrachten uit het primair onderwijs

Kosten: Een standaard workshop voor maximaal 12 deelnemers is mogelijk vanaf € 700,00 (exclusief reiskosten van de docent).

Workshop op maat                                                                                                                                                             

Het is ook mogelijk om voor uw docententeam een volledig op maat gemaakte workshop te verzorgen. Naast de theorie wordt dan aandacht besteed aan eigen casuïstiek van deelnemers. Ook is er de mogelijkheid om met behulp van een ervaren trainingsacteur te oefenen om nieuwe vaardigheden aan te leren

Interesse?

Heeft u interesse in een incompany workshop? Dan kunt u contact met ons opnemen via: info@academy.arq.org of bellen met 020 – 660 1970. Na een intakegesprek zullen wij u een voorstel doen afhankelijk van uw wensen over het programma en de locatie. 

Docent

Monica Rosmolen (MSc. NIP-psycholoog) is trainer/adviseur en studeerde klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Als psycholoog en onderzoeker werkte ze bij Stichting Centrum ’45; een centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van mensen met complexe posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Zij verzorgt trainingen bij o.a. scholen, gemeenten, wooncorporaties, zorginstellingen en overheidsorganisaties over het herkennen van traumasignalen en het opbouwen van veerkracht in de begeleiding van nieuwkomers. Daarnaast geeft zij Mind-Spring trainingen in asielzoekerscentra voor kinderen en volwassenen. Mind-Spring is een preventief zorgprogramma waarin psycho-educatie wordt gegeven aan kinderen en ouders over stress en stressvermindering, het aanpassen aan de nieuwe situatie en het (her)vinden van een positieve 'nieuwe' identiteit.