LinkedIn

Trainingsaanbod

Introductie psychotrauma

Deze 3,5-daagse introductie op psychotrauma en PTSS is voor iedereen die meer wil weten over psychotrauma en PTSS en hier in werk en/of dagelijks leven mee te maken heeft. In de cursus is er ruimte om in te gaan op vragen over trauma of PTSS die men in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Deze cursus is gericht op kennisoverdracht, er worden geen vaardigheden aangeleerd. 
 • Inhoudelijke informatie
 • Praktische informatie
 • Inschrijven

Doelgroep

De cursus (HBO-niveau) is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over psychotrauma en PTSS en hier in werk en/of dagelijks leven mee te maken heeft.

Inhoud

 • Introductie psychotrauma
 • Beroepsgerelateerd trauma zoals bij geüniformeerden en veteranen - Een aantal mensen krijgt bij de uitoefening van hun functie te maken met zowel rampen, geweld, levensbedreigende of andere schokkende ervaringen, als een voortdurend hoog niveau van stress. Schokkende ervaringen kunnen leiden tot traumagerelateerde verschijnselen, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 
 • Trauma & cultuur: traumatisering in de context van de culturele achtergrond en migratie - Een kwart (25%) van de mensen die in Nederland wonen hebben een niet-westerse achtergrond. Sommige groepen, waaronder vluchtelingen lopen een groter risico op trauma's. Er heerst echter een groot taboe op psychische problemen bij andere culturen. In dit onderdeel wordt daar dieper op in gegaan en wordt informatie gedeeld waar rekening mee gehouden dient te worden bij psychische ondersteuning van vluchtelingen en migranten. 
 • Stabilisatievormen - Veel mensen met een PTSS hebben last van slaapproblemen, snel boos worden, wegraken uit contact e.d. In de cursus krijg je korte en concrete handvaten aangereikt die je kunt gebruiken.
 • Overzicht van individuele therapievormen van psychotrauma (EMDR, NET, BEPP, Cognitieve gedragstherapie, Imaginaire Rescripting) - Je krijgt een goed overzicht van recente behandelvormen van PTSS. mede a.d.h.v. casussen.
 • Vaktherapie: doen en ervaren door middel van werkvormen, materialen en technieken - De kracht van de ervaring! Door het zelf gaan ervaren/werken met beeldende middelen en lichaamsgerichte interventies, krijgen jullie zicht op de mogelijkheden van vaktherapie binnen traumabehandeling. Het zelf ervaren ondersteunen we met praktijkvoorbeelden en uitleg over het hoe en waarom van vaktherapie.  
 • Trauma en technologie: de inzet en toekomst van e-health - Het gebruik van digitale middelen is in de laatste jaren enorm toegenomen. We lezen, maken contact, kopen, gamen en kijken filmpjes via het internet. Digitale middelen worden ook steeds meer ingezet voor de zorg, zowel in de somatische zorg als in de geestelijke gezondheidszorg. In dit onderdeel gaan we dieper in op hoe we digitale middelen kunnen inzetten om de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen en te verbeteren. Van app gebruik en educatieve online modules tot complete behandelingen via beeldbellen en oefenen in de Virtual Reality omgeving. The sky is the limit, het kan allemaal… digitaal!
 • Nieuw vanaf september 2022! Traumatische rouw - Wanneer er sprake is van traumatisch verlies van een dierbare, kan de rouw dusdanig verstoord raken, dat het leidt tot blijvend en ernstig disfunctioneren in het dagelijks leven. In deze module staan we stil bij de vragen: hoe ziet traumatische rouw eruit, wat is het verschil met PTSS en gezonde rouw welke behandeling is passend?
 • Compassiemoeheid en zelfzorg - Compassiemoeheid is een aandoening die wordt gekenmerkt door emotionele en fysieke uitputting, wat leidt tot een verminderd vermogen om zich in te leven in of mededogen te voelen voor anderen, vaak beschreven als de negatieve kosten van zorg.

Data: 

 • 15 september, 22 september, 29 september (hele dagen) en 6 oktober (halve dag) 

Het is van belang dat je op alle bovengenoemde data beschikbaar bent om de opleiding te volgen. Mocht je onverwacht een dag niet aanwezig kunnen zijn, dan kan deze dag in overleg verplaatst worden. De kosten voor verplaatsing bedragen € 85,-.

Trainingstijden: 

09:30-16:30 uur (dag 1 en dag 3), 09.30-17.00 uur (dag 2) en 09.30-12.30 uur (dag 4) in september/oktober 2022

Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers

Locatie: ARQ Academy, Nienoord 5 te Diemen 

Kosten: 

€ 950,-  (inclusief koffie/thee en een lunch) in september/oktober 2022 voor 3,5 dagen

Aanmelden: kan door te klikken op de onderstaande datum

 

Docenten

 

 

Cookies

Privacy

Sitemap

© ARQ Academy 2019