LinkedIn

Cultuursensitief behandelen: Psychotherapie met cultureel diverse patiënten

In deze 2-daagse opleiding krijg je handvatten aangereikt om de slagingskans van psychotherapie met een cultureel diverse patiëntengroep te vergroten. Als therapeut is het niet altijd eenvoudig om cliënten uit een niet-westerse cultuur te behandelen. De kans op een teleurstellende therapie is groter dan gebruikelijk.
  • Inhoudelijke informatie
  • Praktische informatie
  • Inschrijven

Achtergrond

Een evidence-based behandeling zou in principe bij ieder mens - onafhankelijk van cultuur - werkzaam kunnen zijn. Maar de praktijk is weerbarstig. Als therapeut is het niet altijd eenvoudig om cliënten uit een niet-westerse cultuur te behandelen. De kans op een teleurstellende therapie is groter dan gebruikelijk: het is een traag proces, het is moeizaam om tot huiswerkopdrachten en experimenten te komen, de cliënt zegt af of blijft weg. Naast het probleem van taal zijn er vanuit de culturele psychotherapie twee obstakels bekend bij het behandelen van cliënten met een niet-westerse achtergrond: klachtenpresentatie met nadruk op lichamelijke klachten en moeizame commitment en ontbreken van een gemeenschappelijk ziektemodel tussen patiënt en therapeut. In deze cursus krijg je handvatten aangereikt om de slagingskans van de therapie te vergroten.

Doel

Je leert hoe je als behandelaar je evidence-based behandeling doeltreffend kunt inzetten bij cliënten uit een andere cultuur door cultuursensitieve aanpassingen in het therapeutisch proces. Je krijgt hulpmiddelen en vaardigheden om bij depressie, angst, lichamelijke klachten en trauma tot een succesvollere therapie te komen.

Inhoud

De cursus is opgebouwd rondom drie thema's:

  • Klachtenpresentatie, de situatie van 'condicion migrante', en de veelal somatische presentatie van angst-, stemmings- en traumaklachten;

  • Ziekteverklaringsmodel, hulpmiddelen om tot gerichte diagnostiek en betere commitment te komen, door middel van het Cultural Formulation Interview, een cultuurgevoelig anamneseprotocol, en de aanbevelingen vanuit de Generieke Module Diversiteit;

  • Aanpassing werkwijze: cultuursensitieve behandelingen en aanpassingen om knelpunten bij CGt, EMDR, IPT en andere behandelvormen te voorkomen.

De opleidingsdagen worden voorafgegaan door de e-learning module Cultuursensitief behandelen (gebaseerd op de Generieke Module Diversiteit: GMD).  Ter voorbereiding en tijdens de opleidingsdagen wordt eigen casuïstiek gebruikt om knelpunten te exploreren en vaardigheden te oefenen.

Doelgroep: Cognitief gedragstherapeuten, Klinisch psychologen, GZ psychologen, eerstelijns psychologen en psychotherapeuten. Er wordt van deelnemers een actieve inbreng verwacht met eigen casuïstiek.

Docenten: Dr. Jeroen Knipscheer en Dr. Samrad Ghane

Data: 15 mei en 12 juni 2020

Locatie: Arq Academy, Nienoord 13, Diemen

Kosten: € 625,- (inclusief koffie/thee en lunch)

Accreditatie

  • VGCt (in aanvraag)
  • FGzPt (in aanvraag)
  • NIP (in aanvraag)

Bent u lid van een van deze verenigingen en wilt u de punten via PE-online bijgeschreven krijgen, dan verzoeken wij u op het inschrijfformulier de vereniging en het registratienummer waaronder u bij desbetreffende vereniging staat ingeschreven, te vermelden. Alleen dan kunnen wij uw punten toekennen via PE online. 


DocentenJeroen Knipscheer is werkzaam als psychotherapeut en senior onderzoeker bij Arq Nationaal Psychotrauma Centrum en als universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie Universiteit Utrecht.Samrad Ghane is medisch antropoloog, gz-psycholoog/klinisch psycholoog (i.o.) en senior onderzoeker. Hij is werkzaam bij Equator Foundation en I-Psy Parnassia groep.Cookies

Privacy

Sitemap

© ARQ Academy 2019