EMDR basis

4 daagse basiscursus EMDR die gericht is op de  toepassing van het basisprotocol bij volwassenen in al zijn facetten. Na afronding is men in staat om relatief ongecompliceerde PTSS te behandelen
  • Inhoudelijke informatie
  • Praktische informatie
  • Inschrijven

Cursusnaam: EMDR-Basis - 103-2016-1

Samenvatting van de cursus
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een geprotocolleerde behandeling voor mensen met posttraumatische stress stoornis (PTSS) en andere traumagerelateerde klachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van concrete, akelige gebeurtenissen, en waarbij het denken aan die gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept. EMDR is een kortdurende therapievorm met veel wetenschappelijke evidentie. Een belangrijk werkzaam element is vermoedelijk de overbelasting van het werkgeheugen met een afleidende stimulus, op het moment dat de traumatische herinnering opnieuw geactiveerd is.

Leerdoelen 
De eerste en tweede dag staat het begrijpen en leren uitvoeren van EMDR centraal. Na de tweede dag passen de deelnemers het geleerde toe bij hun eigen patiënten. De derde en vierde dag worden besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte videofragmenten van een EMDR-sessie met eigen patiënten. Na afronding is men in staat om relatief ongecompliceerde PTSS te behandelen.

Doelgroep van de cursus
De cursus is toegankelijk voor BIG-geregistreerde GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten, NVO-orthopedagoog-generalisten, voor psychiaters, gedragstherapeuten (lid VGCt) en voor degenen die (ten minste 1 jaar) in opleiding zijn tot een van deze registraties (of in plaats daarvan aspirant lid VGCT, een afgeronde basistraining CGT van 100 uur). Ook geregistreerden als kinder- en jeugdpsycholoog specialist (NIP) komen in aanmerking. 

*Bij twijfels over een mogelijke uitzondering op de toelatingscriteria kan men contact opnemen met de opleidingscommissie van de Vereniging EMDR Nederland: oplcie@emdr.nl.

Docenten 

Sjef Berendsen, klinisch psycholoog en Psychotherapeut (hoofddocent)
Tilly Koolstra, klinisch psycholoog en Psychotherapeut

Uitvoeringsdata en locatie in company

Neem voor een in company contact op met info@academy.arq.org of bel met 020-660 1970.


Sjef Berendsen


Sjef Berendsen is BIG geregistreerd klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkzaam bij Psytrec als directeur Zorg. Daarvoor werkte hij als adjunct directeur/hoofd hulpverlening bij het IVP.