
Samenvatting van de cursus
In deze cursus leert u over de interactie tussen traumatisering, cultuur en migratie. Getraumatiseerden met een andere culturele achtergrond dan de autochtoon Nederlandse, confronteren de hulpverlener met verschillende opvattingen over psychologische klachten. Zij gaan er vaak anders mee om. Kennis van deze verschillen is essentieel voor het effect van de hulpverlening. Ook traumatisering dient gezien te worden binnen de culturele context waar deze plaatsvond en binnen de context van het vervolgtraject zoals vlucht en migratie. Eenmaal met de psychologische hulpverlening in aanraking gekomen, kunnen er complicaties optreden bij diagnostiek en behandeling. Tijdens de cursus wordt u zich bewust van deze complicaties en krijgt u handvatten aangereikt hoe u een goede werkrelatie tot stand kunt brengen. Tevens leert u bestaande behandelmethoden toe te passen bij een cultureel diverse patiëntenpopulatie.
Leerdoelen
Aan het eind van de cursus heeft u geleerd over de verschillende omstandigheden waaronder traumatisering kan plaatsvinden in de context van de culturele achtergrond. U heeft geleerd bij uw diagnostiek met deze context rekening te houden. U heeft oog gekregen voor de verschillende manieren waarop schokkende ervaringen geuit kunnen worden, afhankelijk van culturele waarden. U heeft geoefend in interculturele communicatie om tot een voor de behandeling essentiële 'ontmoeting' te komen. U kunt bestaande behandelingen toepassen, rekeninghoudend met de culturele achtergrond van de cliënt.
Doelgroep
BIG-geregistreerde hulpverleners zoals GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters en zij die hiervoor in opleiding zijn.
Docenten
Accreditatie
Data:
Locatie: Arq Academy, Nienoord 13 te Diemen
Prijs: € 595,- (inclusief koffie/thee en lunch)
Accreditaties
Voor onze opleidingen wordt accreditatie aangevraagd bij relevante beroepsverenigingen. Bij de opleiding op de website staat welke accreditaties zijn toegekend. In het geval de accrediterende vereniging besluit om de toegekende accreditatie te veranderen, dan kan Arq Academy hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Annulering
Annuleren kan alleen schriftelijk per email. Als annuleringsdatum geldt de datum van ontvangst. Tot 4 weken voor aanvang van de opleiding kunt u kosteloos annuleren.
Bedenktermijn
Wettelijke bedenktermijn: na het tot stand komen van de overeenkomst (inschrijving) heeft de cursist gedurende14 dagen het recht de overeenkomst (inschrijving) zonder opgaaf van reden te ontbinden, tenzij de nascholingsactiviteit voor de afloop van de termijn reeds is begonnen.
Betaling
Na bevestiging van uw inschrijving, ontvangt u de factuur voor de opleiding. De betaaltermijn van de factuur bedraagt twee weken. Als de opleiding binnen 2 weken na ontvangst van de factuur start, dient de factuur per omgaande te worden betaald.
Certificaat/bewijs van deelname
U ontvangt een certificaat/bewijs van deelname wanneer u minimaal 90% aanwezig bent geweest en een voldoende beoordeling heeft behaald bij de toetsing.
Evaluatie
Tussentijds en/of na afronding van de opleiding/workshop stuurt Arq Academy een digitale evaluatie.
Huiswerk
Voorafgaand aan de opleiding ontvangt u – indien van toepassing – huiswerk. Dit kan bestaan uit het lezen van literatuur, protocollen en/of een voorbereidende opdracht.
Literatuur/lesmateriaal
Informatie over literatuur en lesmateriaal vindt u onder de inhoudelijke informatie van de opleiding.
Locatie
De opleidingen en workshops vinden plaats bij Arq Psychotrauma Expert Groep, Nienoord 5 in Diemen.
Presentie
Uw aanwezigheid wordt op de presentielijst bijgehouden.
Toelating
Arq Academy behoudt zich het recht voor iemand niet toe te laten tot een opleiding of workshop bijvoorbeeld bij onvoldoende vooropleiding of een niet geschikte werksetting.
Toetsing
Bij iedere opleidingsactiviteit vindt een vorm van toetsing plaats. Indien van toepassing, voldoet deze toetsing aan de eisen van de betreffende beroepsvereniging(en). Mocht een cursist onverhoopt niet slagen voor de toetsing, kan er met de docent(en) een herkansing afgesproken worden.
Uitstel of afstel opleiding/workshop
Voor doorgang van onze opleidingen/workshops geldt een minimum aantal inschrijvingen. Mocht een opleiding of workshop geen doorgang kunnen vinden, dan wordt u hierover uiterlijk drie weken voorafgaand aan de startdatum over geïnformeerd.
Als een bijeenkomst door overmacht zoals bijvoorbeeld ziekte, komt te vervallen dan wordt zo spoedig mogelijk naar een vervangende datum gezocht.
Arq Academy kan niet aansprakelijk gesteld worden voor gederfde inkomsten, omzet of andere inkomensschade.
Dr. Jeroen Knipscheer is als universitair docent en cognitief gedragstherapeut verbonden aan de Afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht. Tevens werkt hij als senior onderzoeker bij Arq Psychotrauma Expert Groep
Gerdie Eiting is werkzaam als arts en trainer bij Centrum 45/ Arq. Haar expertise ligt op het gebied van traumabehandeling van vluchtelingen.
Dr. Samrad Ghane is Gz-psycholoog en medisch antropoloog. Hij is als behandelaar en senior onderzoeker verbonden aan Equator Foundation en is als specialismeleider culturele psychiatrie werkzaam bij Parnassia Groep.