Kinderen kunnen ingrijpende gebeurtenissen meemaken zoals mishandeling, ernstige ziekte, (seksueel) misbruik, oorlog of een andere vorm van geweld. Als het niet lukt om deze gebeurtenissen op eigen kracht te verwerken, kan dat leiden tot lichamelijke klachten en problemen op het gebied van emoties, cognities, gedrag en ontwikkeling. Een kind kan worden aangemeld bij jeugdhulpverlening met problemen in het functioneren op school, problemen in de impuls- en emotieregulatie, eetproblemen en/of problemen met het aangaan van relaties en vriendschappen. Vaak zal blijken dat er sprake is van Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). In deze cursus staan traumasensitief werken, psycho-educatie en voorbereidende diagnostiek en behandeling bij kinderen en jongeren centraal.
*Richtlijn Signaleren van traumagerelateerde problemen. Deze richtlijn is opgesteld door De Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)
Om aan deze 2-daagse cursus mee te kunnen doen is het voorwaarde dat je als deelnemer de mogelijkheid hebt om te oefenen met eigen casuïstiek tijdens de cursus en dus in het werk te maken hebt met psychotraumatologie in de leeftijdsgroep 0-18 jaar. Dit is onderdeel van de toetsing.
Uiterlijk vier weken voor de startdatum wordt een uitnodigingsmail verstuurd met informatie over de cursus, literatuur, huiswerkopdrachten en toetsing.
data volgt
Rosa heeft als GZ- psycholoog ervaring in de jeugd ggz, Jeugdzorgplus (gesloten) en met behandeling van jongvolwassenen. Ze geeft (trauma) behandelingen en heeft daarnaast veel affiniteit met onderwijs. Ze is gastdocent aan de GZ-opleiding, de universiteit en binnen het voortgezet onderwijs.
Karine is GZ-psycholoog, EMDR practitioner VEN & cognitief gedragstherapeut VGCt. Ze heeft ruime ervaring in de jeugd en volwassen GGZ. Karine geeft in haar werk veel (trauma)behandeling en heeft veel affiniteit met het overdragen van kennis en vaardigheden aan anderen. Ze begeleidt collega’s in het geven van traumabehandeling middels supervisie en werkbegeleiding.
Rosa en Karine zijn de bedenkers en makers van de Traumakaart.