LinkedIn

Kennis & inspiratie

Podcast 'Levenslang kwetsbaar' | In gesprek met psychiater Geert Smid over de persisterende-rouwstoornis

De zus van Lucinda van de Ven, Nadia werd op 25-jarige leeftijd vermoord door haar Utrechtse huisbaas. In deze aflevering van de podcastserie 'Levenslang kwetsbaar' bespreekt Lucinda samen met Geert Smid de overeenkomsten en de verschillen tussen de persisterende-rouwstoornis (PRS) en de post-traumatische stress stoornis (PTSS). Geert legt uit waarom juist nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten en rampen het risico lopen om deze beide aandoeningen te ontwikkelen. Geert Smid is psychiater, plaatsvervangend opleider en bijzonder hoogleraar psychotrauma, verlies en rouw. Hij is verbonden aan ARQ Centrum'45 / ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en de Universiteit voor Humanistiek. In samenwerking met andere experts ontwikkelde hij verschillende klinische interventies en hulpmiddelen voor de diagnostiek en behandeling van traumatische rouw. 

Podcast 'Getekend' over gevluchte kinderen en KIDNET

Getraumatiseerde kinderen dragen een onzichtbare koffer met zich mee; een koffer vol herinneringen. ARQ Centrum'45 behandelaar Marloes de Kok gebruikt dat beeld als ze kinderen behandelt en neemt dan haar eigen koffertje mee gevuld met bloemen en stenen: “De stenen staan symbool voor ernstige, traumatische, pijnlijke ervaringen; de bloemen voor blije momenten”. Het helpt kinderen om zich bewust te worden van wat ze hebben meegemaakt en erover te praten. Maar als taal te kort schiet, wordt er getekend. Marloes de Kok werkte mee aan de podcast genaamd 'Getekend' van de Vlaamse documentairemaakster Elena Dikomitis. De podcast won de Prix Europa Rising Star Award voor nieuwe podcastmakers.

Podcast Narratieve Exposure Therapie

Een podcast over Narrative Exposure Therapy (NET) in de podcastserie van de Joost en Yonda Trauma Show. Ruud Jongedijk is psychiater, psychotherapeut en psychotraumatherapeut en verbonden aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Ruud Jongedijk heeft de NET naar Nederland gehaald en sindsdien is er groeiende belangstelling voor deze vorm van traumatherapie, die de levenslijn als uitgangspunt heeft.

Podcast Morele verwonding

Een podcast over Morele verwonding van HUMAN voor het programma de Publieke Tribune. Coen Verbraak spreekt met oudgedienden en hulpverleners over de morele verwonding na een oorlog. Wat doet oorlog met een mens? Hoe genezen veteranen van ernstige gewetensnood? En hoe leef je na de frontlinie verder met een gewonde ziel? Met een bijdrage van Jackie June ter Heide, klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij ARQ Centrum'45

Podcast Moral Injury

Het ARQ Kenniscentrum Oorlog heeft samen met het Nederlands Veteraneninstituut de podcast 'Moreel trauma' gemaakt. Over wat moreel trauma precies is en wat het met mensen doet. In de podcast vertelt Afghanistanveteraan Dennis Havermans over de impact van een moreel dilemma in Uruzgan, toen hij en zijn collega’s onder dreiging van terreur moesten bepalen of ze bijeenkomst voor de Afghaanse bevolking zouden laten doorgaan. Ook komen antropoloog Tine Molendijk en klinisch psycholoog Jackie June ter Heide van ARQ Centrum’45 aan het woord.