LinkedIn

Webinar Psychotrauma, Psychedelica & Psychotherapie            dinsdag 29 juni

15.00 -17.30 uur | online vanuit Kasteel Endegeest

Psychotherapeutisch gebruik van psychedelica voor de behandeling van psychotrauma is in opkomst. MDMA ondersteunde psychotherapie wordt naar verwachting de komende jaren geregistreerd voor de behandeling van PTSS. Ketamine wordt sinds vorig jaar voorgeschreven voor de behandeling van therapie resistente depressie binnen de GGZ en wordt steeds vaker onderzocht als behandeling voor PTSS. Verder starten wereldwijd ook diverse studies naar het gebruik van psilocybine bij PTSS. Wat weten we over de effectiviteit en veiligheid van deze middelen? Hoe werken deze middelen en hoe kunnen ze worden toegepast in de GGZ? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens dit webinar.  
Programma
15.00 – 15.15 uur      Inleiding door Ruud Jongedijk
15.15 – 15.45 uur      Eric Vermetten over MDMA
15.45 – 16.15 uur      Tijmen Bostoen over Ketamine
16.15 – 16.30 uur      Erwin Krediet over Psychotherapie in combinatie met psychedelica
16.30 – 16.45 uur      Pauze
16.45 – 17.00 uur      Carrousel : korte vlogs waarin verschillende onderzoekers hun onderzoek pitchen
 Mihri Heval Ozgen | Martijn Koolen | Dorien de Groot & Marit Schwarze | Joost Breeksema 
17.00 – 17.25 uur      Wim Best over regelgeving
17.25 – 17.30 uur      Afsluiting door Ruud Jongedijk
 
Na het volgen van het webinar bent u op de hoogte van:
- de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de inzetbaarheid van psychedelica in de GGZ, in bijzonder de psychotraumatologie;
- de effecten en onderzochte werkingsmechanismen van ketamine bij PTSS;
- de belangrijkste (verschillen in de) effecten van MDMA, ketamine en psilocybine;
- de verschillende (psycho)therapeutische benaderingen vanuit welke deze middelen worden of kunnen worden toegepast;
- relevante wet- en regelgeving voor het werken met psychedelica;
- het verschil tussen geneesmiddelen en andere tripmiddelen (zo als truffels).
 
Als vervolg op dit webinar worden najaar 2021 verschillende masterclasses over dit onderwerp georganiseerd. Binnenkort volgt meer informatie op de website van ARQ Academy (academy.arq.org)
 
Accreditatie: toegekend FGzPt, NVvP en NVP: 2 punten. 
 
Kosten:  145,- per deelnemer (vrij van btw) 
 
KLIK HIER VOOR INSCHRIJVING 
U wordt doorgelinkt naar de website van ZonderZorg. De organisatie, administratie en accreditatie van dit webinar worden verzorgd door ZonderZorg B.V.
De (betalings)voorwaarden van ZonderZorg B.V. zijn van toepassing op dit webinar. 
 
Over de sprekers
Prof. dr. Eric Vermetten is werkzaam als psychiater, en strategisch adviseur Militaire GGZ bij de militaire geestelijke gezondheidszorg van Defensie. Hij is hoogleraar psychiatrie bij de afdeling Psychiatrie van het Leiden Universitair Medisch Centrum, en is vanuit die functie als hoogleraar verbonden aan de ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Daarnaast is hij verbonden aan de afdeling Psychiatrie van de New York University Medical School. Hij is de Principal Investigator van de Nederlandse deelname aan klinisch onderzoek van MDMA bij PTSS, en legt samewerkingsverbanden bij de inzetbaarheid van psychedelica in de GGZ.
 
Tijmen Bostoen is psychiater en drs. farmaceutische wetenschappen. Hij werkt bij ARQ Centrum ’45 en is gespecialiseerd in traumabehandeling. Bij de Arq Psychotrauma Expert Groep is hij voorzitter van de geneesmiddelencommissie en doet promotieonderzoek naar het toepassen van Psychedelica (MDMA en Ketamine) in combinatie met psychotherapie bij traumaverwerking bij ARQ Nationaal Psychotraumacentrum en het LUMC.  Daarnaast hij lid geweest van de werkgroep Protocollaire, Evidence-based Behandelingen van de Zorgstandaard Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Hij geeft sinds 2016 onderwijs in de nascholing voor psychiaters bij de Psyfar Masterclass PTSS.
 
Erwin Krediet studeerde klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel als promovendus verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en als psycholoog aan ARQ Centrum’45. Zijn onderzoek richt zich op de toepassing van verschillende soorten psychedelica binnen de psychotherapeutische behandeling van PTSS. Hiervoor werkte hij als onderzoeker voor Eleusis Therapeutics, een Amerikaans-Engels bedrijf dat psychedelica ontwikkelt als potentiële geneesmiddelen voor verschillende psychiatrische indicaties.
Ook is hij als bestuurslid verbonden aan Stichting OPEN, een organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica.
 
Dr. Wim Best is apotheker en toxicoloog en honorary lecturer aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Maastricht. Dr. Best is een vooraanstaand expert op het gebied van verdovende middelen en psychotrope middelen. In 1998, werd hij benoemd tot Senior Inspecteur Gezondheidszorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Sinds 2002 is hij voorzitter van de afdeling Verdovende middelen en psychotrope middelen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, waar hij verantwoordelijk is voor de juridische aspecten en het beleid rond verdovende middelen en psychotrope middelen. Hij is ook lid van internationale commissies en werkgroepen voor risicobeoordeling en drugsmonitoring. 

 

Acties