LinkedIn

Eerstelijns psychische zorg voor vluchtelingen en nieuwkomers (workshop met e-learning)

Herkennen en interpreteren van posttraumatische klachten bij (voormalig)vluchtelingen en andere niet-westerse patiënten voor huisartsen en praktijkondersteuners

Vluchtelingen kunnen als gevolg van traumatische ervaringen met ernstige psychische klachten kampen. Zij maken vaker gebruik van de gezondheidszorg. Ook huisartsen en praktijkondersteuners krijgen te maken met patiënten met posttraumatische klachten zoals bijvoorbeeld PTSS. Deze klachten zijn soms moeilijk te diagnosticeren door hun culturele kleuring.

 

Workshop

In de workshop Eerstelijns psychische zorg voor vluchtelingen en nieuwkomers wordt o.a. aandacht besteed aan de juridische en maatschappelijke context van vluchtelingen in Nederland (procedures, opvang) en het signaleren en diagnostiek van de gevolgen van psychotrauma bij deze doelgroep. Tevens wordt stilgestaan bij verwijsmogelijkheden en eerstelijns interventies die ter overbrugging kunnen worden toegepast. 

Na het afronden van de workshop (3 uur):

  • kunnen de deelnemers signalen van psychotrauma (waaronder PTSS) in hun culturele context herkennen en interpreteren zodat effectief kan worden doorverwezen
  • hebben de deelnemers kennis over culturele factoren bij posttraumatische klachten
  • weten de deelnemers welke verwijsmogelijkheden er zijn en kunnen 1ste-lijns interventies toepassen

 

E-learning modules

Ter voorbereiding op de workshop volgt de deelnemer 4 e-learning modules (1,5 uur per module).

 

1. Cultuursensitieve psychosociale opvang en begeleiding

De module versterkt de kennis van psychologische problematiek bij vluchtelingen en biedt informatie over de opvang en begeleiding van vluchtelingen voor wie psychologische zorg noodzakelijk is.

2.  Zorgverlener-Patiënt interactie

In de  zorgverlener-patiënt relatie kunnen taalbarrières en cultuur-gevoelige communicatie ingewikkeld en uitdagend zijn. Dat geldt ook voor het bespreken van psychische problemen. Verschillen in cultuur kunnen ervoor zorgen dat het perspectief van de patiënt, hoe hij/zij tegen de ziekte aankijkt en hoe de patiënt zich uitdrukt anders zijn dan u gewend bent. Deze module gaat in op de invloeden van culturele verschillen op communicatie en hoe u deze verschillen cultureel sensitief kunt benaderen. 

3. Veerkracht en Gezondheid van vluchtelingenkinderen

Deze module geeft u een overzicht van de (psychische) problematiek die kan voorkomen bij vluchtelingkinderen, hoe u deze kunt signaleren, wat u kunt doen en wat uw samenwerkingspartners in de eerste lijn zijn.

4. Casuïstiek

De module casuïstiek geeft u de mogelijkheid om casussen te oefenen en geeft concrete handvatten met wat u in de praktijk kan tegenkomen en hoe daarmee om te gaan. Er zijn casussen over gezinshereniging, relatie problemen, moeilijkheden op school en ontwikkeling achterstand en een voorbeeld van iemand met een psychose in een beeldverhaal. Er zijn voorbeelden van vragenlijsten die makkelijk in de praktijk toe te passen zijn. Ook biedt de module een aantal video’s en ander visueel materiaal, die u voor uw patiënten kan gebruiken of tijdens de behandeling kan inzetten.

De modules zijn in samenwerking tussen ARQ en de Health(e)Foundation tot stand gekomen en wordt gehost door Health(e)Foundation.

Wie kan de cursus volgen?
  • Huisartsen en POH-GGZ en andere geïnteresseerde zorgprofessionals

 


Deze cursus wordt alleen incompany aangeboden

Evenementen

Incompany training

Meer weten over deze cursus? Neem contact op met ARQ Academy.

  • 020 - 660 19 70
  • academy@arq.org

 

Docenten

 

Sophie Hengst
Klinisch psychiater en Expertiseteamleider
ARQ Diagnostisch Centrum