Traumatische rouw ontstaat als het verlies van een dierbare aanleiding geeft tot langdurige psychische klachten en beperkingen in het functioneren. In de DSM-5 is de persisterende complexe rouwstoornis (PCRS) opgenomen. Naast PCRS kan sprake zijn van PTSS, met name als een dierbare door gewelddadige omstandigheden is omgekomen. Ook kunnen nabestaanden klachten ontwikkelen die passen bij depressie. De opleiding biedt handvatten voor het werken met deze problematiek.
Ook wordt aandacht besteed aan cultuursensitieve diagnostiek, omdat rouw in verschillende culturen verschillende uitingsvormen heeft. Betekenisgeving kan cultuursensitief worden ondersteund door verschillende vormen van symbolische interactie met de overledene, zoals een doorlopende brief, imaginair gesprek met de overledene en een afscheidsritueel.
Afhankelijk van het aanvangsniveau kunnen deelnemers na de opleiding de diagnostische- en behandelvaardigheden inzetten in de praktijk. Deelnemers die BEPP-therapeut zijn kunnen na de opleiding BEP-TG toepassen (BEPP voor traumatische rouw).
Om de cursus te kunnen afronden moet de deelnemer:
Om mee te kunnen doen aan de cursus, is het voorwaarde dat de deelnemer:
Literatuur: Handboek Traumatische rouw (herziening), (De Keijser, J., Boelen, P. A., & Smid, G. E. (2023), Uitgeverij Boom) ISBN 9789024448791.
Uiterlijk vier weken voor de startdatum wordt een uitnodigingsmail verstuurd met informatie over de cursus en welke hoofdstukken uit het Handboek Traumatische rouw voor de cursus moeten worden gelezen.
9.30 tot 16.30 uur
Klik op de startdatum onderaan de pagina
Geert Smid
Bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld en psychiater
ARQ Centrum'45
Sophie Hengst
Klinisch psychiater en Expertiseteamleider
ARQ Diagnostisch Centrum
Jitske Rullmann
Klinisch psycholoog en psychotherapeut
ARQ Centrum'45
Anneke Boonstra
Klinisch psycholoog
ARQ Centrum'45 en ARQ Diagnostisch Centrum